Aardpeer & Zonnewortel

Het seizoen van de verkoop van aardperen en zonnewortels is voorbij.

Afhankelijk van het weer zijn de knollen vanaf november weer leverbaar.

Aardpeer en zonnewortel behoren tot dezelfde familie. Ze bloeien in juli-augustus met gele zonnebloemachtige bloemen.

Aardperen en zonnewortels zijn in de winter vanaf november tot ongeveer eind maart leverbaar als knollen. Natuurlijk geschikt om verder te kweken. Plant de knollen dan zo snel mogelijk na ontvangst.

Gelijk opeten kan natuurlijk ook!

 

Aangezien de knollen boven de grond niet lang houdbaar, worden de knollen pas geoogst, na ontvangst van een bestelling.

Om deze reden kan er ook niet worden geleverd wanneer er vorst in de grond zit.

 

 

De aardperen en zonnewortels worden verkocht per kilo per soort voor €5,00

                            

Recepten

Alleen afborstelen van de knollen is voldoende, zeker bij net geoogste knollen. Een nagelborstel is hiervoor prima geschikt. Schillen met een dunschiller kan, maar is niet noodzakelijk.

 

De knollen kunnen worden gekookt, gestoofd, gebakken, in de oven geroosterd worden of gefrituurd worden.

Er zijn steeds meer recepten op internet te vinden voor aardperen. Die recepten zijn ook geschikt voor zonnewortels.

 

Onze favoriet bereidingswijze is het roosteren van de knollen in de oven:

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Maak de knollen schoon en snijdt de knollen in ongeveer gelijke stukken.
  • Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Besprenkel met olie en bestrooi met zout.
  • Rooster de groente in ca. 45 minuten in het midden van de oven gaar.

Kan worden gecombineerd met knoflook, ui en kruiden zoals rozemarijn.

 

Aardpeer

De aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De plant is niet veeleisend qua grondsoort, maar heeft de voorkeur voor losse, vrij rijke en goed doorlatende grond. Bij ons staan ze in de zware klei, waar ze het ook prima doen. Wel zijn de knollen daardoor soms wat grillig(er) gevormd.

Aardperen staan bij voorkeur op een zonnige, beschutte plek, maar in de halfschaduw doen ze het ook goed. Ze kunnen wel hoog worden, rond de 2 meter, planten ze daarom aan de noordzijde van planten die graag in de zon staan.

 

De knollen zijn grillig gevormd en vrij mild en zoet van smaak. Afhankelijk van het ras zijn ze lichtbruin, violet, roze of wit van kleur.

De aardpeer bevat inuline. Dit zorgt voor een zoete smaak. Na het koken of bakken van een aardpeer wordt de smaak nog zoeter. Tijdens de bereiding komt geen glucose vrij. Waardoor aardperen ook geschikt zijn voor diabetici. Daarnaast bevat inuline ook bepaalde zuren die goed zijn voor onze darmflora. Deze bevorderen de werking van de darmen en kunnen daardoor enige winderigheid veroorzaken. 

 

De knollen kunnen worden geoogst, zodra de stengels zijn afgestorven, dat is meestal rond eind oktober/ begin november. Aangezien de knollen winterhard zijn is oogsten niet noodzakelijk. De knollen kunnen ook de hele winter in de grond blijven. Wat je niet oogst zal in het voorjaar weer verder groeien en vermenigvuldigen.

 

Aardperen drogen vrij snel uit. Oogst daarom niet meer dan wat in enkele weken wordt gebruikt. Bewaar de geoogste knollen in vochtig zand in bijvoorbeeld een ton of een bak.

 

Hieronder een overzicht van de rassen die wij in onze collectie hebben.

 

Aardpeer ‘Aranche’ 

Helianthus tuberosus ‘Aranche’

De knollen hebben een gladde schil en een witte binnenkant en zijn ter grootte van grote aardappelen.

Aardpeer ‘Buttede Berta’ 

Helianthus tuberosus ‘Buttede Berta’

Witschillige vrij gladde, dikke knollen. Vandaar ook de naam, in het Nederlands Dikke Bertha. Heeft een zachte textuur en erg lekker smaak. Komt van oorsprong uit Denemarken.

Aardpeer ‘Chipolata’ 

Helianthus tuberosus ‘Chipolata’

Witte knollen, de enige variëteit met knollen die ongewoon langwerpig en even dik zijn. Bloeit midden augustus.

Aardpeer ‘Drago’ 

Helianthus tuberosus ‘Drago’

Wit/gele aardpeer die laat in het jaar bloeit. De opbrengst is groot. Relatief eenvoudig te oogsten doordat de knollen dicht bij de moederknol zitten. Heeft vrij onregelmatig gevormde knollen

Aardpeer ‘Fleuron d’Anjou’ 

Helianthus tuberosus ‘Fleuron d’Anjou’

Ook wel ‘Härlighet Ruurd’ genoemd. 

Aardpeer ‘Gigant’ 

Helianthus tuberosus ‘Gigant’

De witte knollen worden groot, één enkele knol kan bijna 300 gram wegen. Ze zijn vertakt in een stervorm rond de hele knol.

Aardpeer ‘Gföler Rote’ 

Helianthus tuberosus ‘Gföler Rote’

Rode knollen die ongeveer 15 cm lang zijn.

Aardpeer ‘Götlansk Lilafleckig’ 

Helianthus tuberosus ‘Götlansk Lilafleckig’

Dit ras heeft stevige knollen, met een stevige consistentie en zijn ook rauw erg knapperig.
De knollen zijn rood met een licht oranje gloed.

Aardpeer ‘Grosse weisse schweizer’

Helianthus tuberosus ‘Grosse weisse schweizer’

Zeer lichtgekleurde schil en zeer grote knollen met een zeer lichtgekleurde schil. De knollen zijn langwerpig en hebben een zeer aangename smaak. Zoals de naam al doet vermoeden komen de knollen van oorsprong uit Zwitserland.

Aardpeer ‘Patate’ 

Helianthus tuberosus ‘Patate’

De knollen zijn paddenstoelvormig

Aardpeer ‘Rote Keule’ 

Helianthus tuberosus ‘Rote Keule’

Helderroze gekleurde huid. De knollen zijn glad, langwerpig en verdikt aan één kant – net een knots – vandaar de naam.

Aardpeer ‘Topstar’

Helianthus tuberosus ‘Topstar’

Geel-witte knollen, vormt vooral grote (en dus weinig kleine) knollen.

Aardpeer ‘Weisse Truffel’ 

Helianthus tuberosus ‘Weisse Truffel’

Witte knollen met een gladde schil en een roze oog. Bijzonder fijne, romige smaak.

Aardpeer ‘Witte’ 

Helianthus tuberosus ‘Witte’

Crèmegele schil en wit knolvlees. Heeft een hoge opbrengst.

Zonnewortel

De zonnewortel is afkomstig uit Noord-Amerika. Het verschil met de aardpeer is dat de knollen van de zonnewortel gladder en slanker zijn dan de aardpeer. De smaak is te vergelijken met die van de aardpeer, licht zoet en nootachtig.

 

De plant is niet veeleisend qua grondsoort, maar heeft de voorkeur voor losse, vrij rijke en goed doorlatende grond. Bij ons staan ze in de zware klei, waar ze het ook prima doen. Wel zijn de knollen daardoor soms wat krom(mer).

Zonnewortels staan bij voorkeur op een zonnige, beschutte plek, maar in de halfschaduw doen ze het ook goed. Ze kunnen wel hoog worden, rond de 2 meter, plant ze daarom aan de noordzijde van planten die graag in de zon staan.

 

De zonnewortel bevat inuline. Dit zorgt voor een zoete smaak. Na het koken of bakken van een zonnewortel wordt de smaak nog zoeter. Tijdens de bereiding komt geen glucose vrij. Waardoor zonnewortels ook geschikt zijn voor diabetici. Daarnaast bevat inuline ook bepaalde zuren die goed zijn voor onze darmflora. Deze bevorderen de werking van de darmen en kunnen daardoor enige winderigheid veroorzaken. 

 

De knollen kunnen worden geoogst, zodra de stengels zijn afgestorven, dat is meestal rond eind oktober/ begin november. Aangezien de knollen winterhard zijn is oogsten niet noodzakelijk. De knollen kunnen ook de hele winter in de grond blijven. Wat je niet oogst zal in het voorjaar weer verder groeien en vermenigvuldigen.

 

Zonnewortels drogen vrij snel uit. Oogst daarom niet meer dan wat in enkele weken wordt gebruikt. Bewaar de geoogste knollen in vochtig zand in bijvoorbeeld een ton of een bak.

 

Hieronder een overzicht van de rassen die wij in onze collectie hebben.

Zonnewortel ‘Aurora Rubin’

Helianthus strumosus ‘Aurora Rubin’

Geeft grote, roodgetinte knollen.

Zonnewortel 'Chinese'

Zonnewortel  ‘Chinese’

Helianthus strumosus ‘Chinese’

Deze ras heeft een hoge opbrengst en heeft een lichte kastanjeachtige smaak. Gebakken is dit ras zacht van textuur.

Zonnewortel ‘Herman’

Helianthus strumosus ‘Herman’

Scroll naar boven